Informatie en typografie

| | Informatie en typografie

Informatie en typografie

Eén van mijn grote frustraties behelst de slechte typografische mogelijkheden voor websites. Informatie die slecht leesbaar is of weinig eigen karakter heeft doordat de vorm beperkt wordt door de techniek zijn een doodzonde. Toch zal steeds meer informatie via mobiele applicaties, websites of andere schermen aangeboden worden. Het grote voordeel hiervan is dat tekst, beeld en gerelateerde informatie via deze kanalen beter gevisualiseerd en gekoppeld kunnen worden.

Dankzij CSS3 kun je nu door een @font-face regel te gebruiken lettertype koppelen aan getoonde informatie. Dat is alweer een stap in de goede richting. Het geschikt koppelen voor alle browsers en daarbij rekening houden met de rechten van de letterontwerper is echter een vak apart.

John Gaffney en Matthew Smith hebben een prachtig overzicht gemaakt van de @font-face randvoorwaarden om deze cross-browser te kunnen implementeren. Daarnaast gaan ze ook in op de CSS3 mogelijkheden van text-shadow en multi-column.

.
Paul IrishJonathan Neal en Boaz Sender hebben een ‘Cross-Browser CSS3 Rule Generator‘ gemaakt waar de cross-browser code kunt modificeren, kopiëren en plakken in je eigen stylesheet.

Het goed kunnen toepassen van de @font-face is niet voldoende. Kennis hebben van webtypografie is een andere voorwaarde. Richard Rutter verteld hierover op The Elements of Typographic Style Applied to the Web. A practical guide to webtypography.

2016-10-13T18:46:16+00:00By |Categories: Informatie en vormgeving|2 Comments

2 Comments

 1. Kevin Anderson april 3, 2010 at 1:07 pm - Reply

  Interessante site, Nique. Ik wil de berichten graag volgen via de rss feed, maar deze geeft een foutmelding.

  • nique april 15, 2010 at 9:59 am - Reply

   Ha Kevin,
   Bedankt voor de tip! Ik zie dat de URL verkeerd gegenereerd wordt. Hierbij alvast de goede url naar de RSS feeds van Latebytes: http://www.latebytes.nl/?feed=rss2
   Groet, Nique

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.