Schatgraven

Pratende met vrienden over het visualiseren van data is er vaak de vraag wat het dan precies inhoud, waar ik de grenzen van het onderwerp trek. Allemaal kennen ze wel de getekende uitleg bij nieuwsonderwerpen of krant. Maar is dat nou data of is dat nou informatie visualisatie?

Omdat duidelijk te maken laat ik ze dan de twee verschillende uitgangspunten zien. Zoals bijvoorbeeld de kaart die het grondwaterpeil in Nederland visueel presenteert

grondwater.gif

en de wat uitgebreidere visualisatie zoals

OS2004_Zwemmen_15863a.jpg.

Het eerste voorbeeld is een weergave die naast het weergeven van de diepte van het grondwater t.o.v. het NAP ook gebruikt zou kunnen worden voor neerslag in millimeters of voor het zichtbaar maken van welke delen onder water zouden lopen als de zeespiegel een x aantal meters zou stijgen. En ook zonder tekst is de weergave een verhaal. De bronbestanden, het uitgangspunt, zijn kale data. Door de combinatie kaart en cijfers wordt het pas informatie. Dit zie ik als data visualisatie.

In het tweede voorbeeld is de tekst onlosmakelijk verbonden met het beeld. De afbeelding versterkt de tekst. Het bronbestand waarbij geïllustreerd wordt is dus al informatie. De afbeeldingen versterkt deze informatie allen maar. Hier is sprake van informatie visualisatie.

En het spannende van data visualisatie is dat je door het combineren van verschillende data verrassende informatie kunt vinden, vooral als deze interactief is...

Leave a comment


Tik te tekens in die u ziet in de afbeelding hierboven.

Archief

Over dit artikel

Deze pagina bevat een enkel bericht geschreven door ns gepubliseerd op March 11, 2008 10:27 AM.

Een sematische zoekmachine voor video was het vorige bericht op deze blog.

De locatie van Django programmeurs is het volgende bericht op deze blog.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en